Hoofdcontent

Aan de slag met een pedagogisch sportklimaat

SV Achterveld pakt de primeur
SV Achterveld pedagogisch sportklimaat

Van trainers, zowel professionals als vrijwilligers, wordt steeds meer aandacht gevraagd voor het gedrag van spelers en de oh zo belangrijke groepsdynamiek. Uit onderzoek van NOC*NSF blijkt dat trainers daarmee gemiddeld 80% van hun tijd mee bezig zijn. Oftewel, het overgrote gedeelte van de trainingstijd besteedt de trainer aan het leren omgaan met winnen en verliezen, op tijd komen, samenwerken, inzet, discipline en veel meer.

Dit is natuurlijk een hele uitdaging, vooral wanneer je als vrijwilliger weliswaar supergemotiveerd, maar wel ongeschoold bent. Steeds vaker hebben trainers vragen over hoe zij het beste om kunnen gaan met bepaald gedrag. En eigenlijk hebben ze een helpende hand nodig.
En die gaan zij krijgen! De buurtsportcoaches helpen onze verenigingen bij de opzet van een commissie Pedagogisch Sportklimaat. Die gaat binnen de eigen club ondersteuning bieden bij hulpvragen over gedrag en groepsdynamiek.

Half mei werd bij SV Achterveld gestart met zo'n commissie die bestaat uit vrijwilligers met een pedagogische achtergrond. Vanaf volgend seizoen zullen zij trainers ondersteunen als die daar behoefte aan hebben. Binnenkort is hierover meer te lezen op Voetbalclub | S.V. Achterveld (svachterveld.nl). Ook bij voetbalclub Roda '46 hebben zich inmiddels 4 vrijwilligers gemeld die graag samen met trainers en andere betrokkenen aan de slag willen met een pedagogisch sportklimaat.

Wil jij met jouw club ook werken aan een pedagogisch sportklimaat?

Neem dan contact op met de Buurtsportcoaches > Clubkadercoaching