Hoofdcontent

Alles over Max Vitaal

Sport en beweging hebben een enorm positief effect op onze gezondheid. Voldoende beweging houdt je fit en actief en draagt bij aan een goede conditie, ook op oudere leeftijd. Van sport en beweging ga je je lichamelijk en mentaal beter voelen. Want het is ook een fijne manier om andere mensen te leren kennen en met elkaar in contact te blijven.

Het aantal senioren in Nederland neemt sterk toe, ook in de gemeente Leusden. Ouderen die wekelijks voldoende bewegen blijven langer zelfstandig en zelfredzaam. Zij houden hun spieren en uithoudingsvermogen op peil en verkleinen de kans op botbreuken en lichamelijke beperkingen. 

Wat is Max Vitaal?

Max Vitaal is een sportstimuleringsprogramma dat zich richt op senioren van ca. 60 t/m 75 jaar. Max Vitaal laat hen op een toegankelijke manier kennismaken met het complete sport- en beweegaanbod bij hen in de buurt. Met als belangrijkste doel: hen aanmoedigen om fit en actief te blijven.

Kennismaken met sport en beweging

We doen dat door lokaal sport- en beweegaanbod actief te promoten. Sport- en beweegaanbieders uit de gemeente Leusden publiceren hun kennismakingsactiviteit(en) op deze website, waarna Leusdense senioren zich kunnen aanmelden voor deelname. Dat kan het hele jaar door.

Elk jaar geven we hier extra aandacht aan met de publicatie van een mooi en overzichtelijk boekje. Hierin nemen we bij senioren passend sport- en beweegaanbod op. En we verspreiden het per post aan alle inwoners in de leeftijdscategorie 60 t/m 75 jaar in Leusden, Achterveld en Stoutenburg. Het boekje is bovendien verkrijgbaar bij Lariks, ouderenorganisaties en zorg- en welzijnsaanbieders.

Bekijk het Max Vitaal-boekje van 2023

Fitheidstest

Een ander belangrijk onderdeel van het programma is de jaarlijkse fitheidstest waar senioren van 55 jaar en ouder vrijwillig en gratis aan deel kunnen nemen. Deze vindt plaats onder begeleiding van een fysiotherapeut. De fitheidstest wordt afgesloten met een gericht sport- en beweegadvies.

Spelregels voor deelnemers

Voor inwoners van de gemeente Leusden gelden voor deelname aan het Max Vitaal-programma maar een paar spelregels:

  • De inhoud van de activiteit, zoals die in het activiteitenoverzicht staat, is leidend.
  • Aanbieders kunnen een vergoeding vragen voor deelname aan hun activiteit. Die kan betaald worden via iDeal.
  • Tot 4 dagen na inschrijving kan een betaalde inschrijving kosteloos worden geannuleerd. Daarna is dit niet meer mogelijk en heeft de aanbieder recht op deze vergoeding, behalve als een activiteit niet door kan gaan. In gevallen van uitzondering zal altijd met de aanbieder contact worden opgenomen.

Schrijf gauw in voor een activiteit!

Maak, indien nodig, gebruik van de Handleiding voor bezoekers

Max Vitaal is een product van Cultuur- en Sportstimulering Nederland en in Leusden een initiatief van de buurtsportcoaches in samenwerking met de lokale sportverenigingen en beweegaanbieders. De realisatie wordt mogelijk gemaakt met financiële ondersteuning van de gemeente Leusden en het Leusdens Sport- en Beweegakkoord.

 

Informatie voor sport- en beweegaanbieders

Ben jij de aanbieder van een sportieve activiteit die je graag bij senioren onder de aandacht wilt brengen? Lees dan hieronder hoe je jouw bijdrage kunt leveren.

Looptijd

  1. Aanbieders kunnen gedurende het hele jaar activiteiten aan de site toevoegen en bepalen zelf wanneer de activiteit plaatsvindt.
  2. Rond de zomer van het ene jaar openen we de mogelijkheid om aanbod toe te voegen voor het volgende (school)jaar en zomervakantie. Dat aanbod wordt opgenomen in het Max Vitaal-boekje.
  3. Aan het einde van een jaar informeren wij alle sport- en beweegaanbieders in de gemeente Leusden over de eerstvolgende planning rondom Max Vitaal.

Planning seizoen 2024

  • Het eerstvolgende boekje van Max Vitaal verschijnt in november 2024. De planning wordt vanaf de zomer 2024 bekend gemaakt.

Hulp nodig bij het invoeren van activiteiten? Lees de Handleiding voor aanbieders

Kom je er niet uit? Neem contact met ons op!

Overige afspraken

  1. De deelnemende sport- of beweegaanbieder zorgt ervoor dat diens aanbod vóór de deadline op Leusdeninbeweging.nl is gepubliceerd. De aanbieder krijgt een conceptversie van de vermelding in het kennismakingsboekje per mail ter controle toegestuurd. Eventuele wijzigingen of correcties kunnen tot de in die mail aangegeven datum worden doorgeven. Na de deadline gaat alles naar de drukker en zijn er geen wijzigingen meer mogelijk in het boekje.
  2. Het door de aanbieder gebruikte beeldmateriaal is rechtenvrij óf de personen op de afbeelding hebben toestemming gegeven om deze te gebruiken voor de website, dan wel te plaatsen in iedere uitgave die gekoppeld is aan de door toegevoegde activiteit. Eventuele gevolgen door het niet nakomen van dit kader zijn voor de aanbieder.

Verder gelden voor het Max Vitaal-aanbod dezelfde spelregels als voor ander aanbod. Je vindt ze in de Algemene voorwaarden.